Čínské přímé investice v Africe - Mohelníková, Tereza (2019)
Tato diplomová práce se zabývá tématem čínských investic v Africe. Cílem je zjistit, zdali Čína investuje pouze v zemích, ze kterých si následně odváží nerostné suroviny a zdali do Afriky dováží svou vlastní pracovní sílu na úkor lokálního obyvatelstva. První část se věnuje teoretickému vymezení přímých zahraničních investic. Druhá část je věnována historickému vývoji vztahů Číny a afrických států. Třetí kapitola je zaměřena na speciální ekonomické zóny, které po vzoru ekonomických zón ve východní Asii mají přinést úspěch i na africkém kontinentu. Čtvrtá kapitola obsahuje analýzu ekonomických vztahů ČLR a Afriky. Analyzován je obchod, přímé zahraniční investice a rozvojová pomoc. Pátá kapitola je věnována bližšímu pohledu na Tanzanii.