Měnová politika vybraných centrálních bank se zaměřením na využití nekonvenčních nástrojů - Chlupáčová, Nikola (2019)
Předmětem této diplomové práce je analýza nekonvenční měnové politiky, kterou přijaly významné centrální banky po vyčerpání prostoru standardní měnové politiky v reakci na finanční krizi. Práce se zaměřuje především na problematiku kvantitativního uvolňování, forward guidance a záporných úrokových sazeb. Cílem této práce je na základě vyvození možných dopadů na hlavní makroekonomické ukazatele zhodnotit účinnost nekonvenčních nástrojů využitých centrálními bankami Japonska, Spojených států, Spojeného království a eurozóny.