Age management v kontextu zaměstnanosti seniorů a osob v poproduktivním věku v České republice - Nováková, Lenka (2019)
Bakalářská práce se zabývá vývojem teorie Age managementu v České republice. Hlavním cílem této práce je zkoumat, klasifikovat a zhodnotit faktory, které působí na zaměstnanost seniorů a osob v poproduktivním věku z hlediska motivace zaměstnavatele. Teoretická část je věnována popisu demografické situace, charakterizuje postavení seniorů a osob v poproduktivním věku na trhu práce České republiky, zabývá se historií Age managementu a možnostmi uplatňování jeho zásad v praxi. V praktické části je v bankovním sektoru proveden kvalitativní výzkum. Pomocí hloubkových rozhovorů jsou zjišťovány faktory ovlivňují zaměstnavatele při zaměstnávání seniorů a osob v poproduktivním věku. Nejdůležitějšími faktory jsou praxe v oboru, ochota dále se vzdělávat a začlenění se do týmu stávajících zaměstnanců.