Vývoj ekonomické situace v zemích Visegrádské čtyřky po vstupu do Evropské unie - Burešová, Belinda; Němcová, Ingeborg, 1957-; Gorčák, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem této bakalářské práce je ukázat vývoj ekonomického stavu členských zemí V4 před a zejména po vstupu do EU a navzájem jej porovnat. Práce se také zabývá vlivem EU, jakožto jedním z mnoha působících faktorů, na vývoj ekonomických ukazatelů. Teoretická část je zaměřena na definování pojmů V4 a evropeizace. V další kapitole je pomocí časových řad představen komplexní makroekonomický vývoj zemí V4 před jejich vstupem do EU v roce 2004. Pátá kapitola této práce analýzou, komparací a interpretací dat převzatých z analytických studií detailněji rozebírá přední makroekonomické ukazatele (HDP, míru inflace, míru nezaměstnanosti, výši veřejného zadlužení a zahraniční obchod) zemí V4 od roku 2004 do současnosti. Poslední praktická kapitola pak porovnává veškeré výstupy zjištěného ekonomického vývoje V4 po vstupu do EU a formuluje závěry. V závěru jsou shrnuta veškerá klíčová data a výstupy celé práce.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses