Konstrukce mezinárodní politiky ve vybrané sci-fi a fantasy tvorbě, politizace a utváření jinakosti - Janouškovec, Jiří (2019)
Cílem práce je na základu inspirací koncepty Labenswelt a Asambláže zkoumat a vyhodnotit konstrukci mezinárodní politiky a jinakosti ve vybrané sci-fi a fantasy tvorbě, která tvoří v současnosti témata až šedesáti nejvýdělečnějších filmů dvaceti let. V těchto populárně kulturních uměleckých dílech je zkoumáno sedm konceptů zahraniční politiky od jednotlivosti do celé hodnotové struktury kladné i záporné společnosti. Jednotlivé koncepty jsou hrdina jako politický vůdce, konstrukce dobra a zla, role muže a ženy ve společnosti včetně hodnocení BSRI, politizace událostí, konflikt jeho průběh a řešení, společnost její kultura, technologie a zřízení a role ideologií. Práce je dělena do čtyř částí. První je teoreticko metodologické východisko, druhá část je věnována umění a jeho souvislosti s realitou, třetí částí je analýza filmových děl a poslední je komparace a vyvození závěrů.