Paradiplomacie Katalánska v komplexní perspektivě - Škrabánková, Karolína; Fleissner, Kamil; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Problematika katalánských secesionistických tendencí patří v současném evropském kontextu k těm vůbec nejvýznamnějším. Odborné studie věnující se katalánským regionálním paradiplomatickým aktivitám snad i proto nezřídka upírají pozornost především na aspekty spojené s účelovou propagací a legitimizací katalánské secese. Navrhovaná práce si klade za cíl tento zjednodušený pohled na katalánskou paradiplomacii, který ji fakticky redukuje na tzv. protodiplomacii, problematizovat a představit daný fenomén v mnohem komplexnější perspektivě. Oporou pro analýzu paradiplomatických aktivit Katalánska bude klasifikace Michaela Keatinga vycházející z existence tří druhů stimulů pro provozování paradiplomacie: ekonomických, kulturních a politických. Metodický postup se zakládá na rešerši sekundární literatury a analýze oficiálních dokumentů a primárních pramenů. Dále byly cenným pramenem rovněž informace poskytnuté přímými aktéry katalánské paradiplomacie elektronicky, telefonicky či prostřednictvím videokonference. Navrhovaná práce bude stavět na výchozím předpokladu, že katalánské paradiplomatické aktivity sledují více různorodých zájmů než výlučně propagaci katalánské secese.
Vedoucí práce: Kamil Fleissner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses