Využití DLT (blockchainu) pro mezinárodní clearing - Smirnov, Anton (2019)
Předmětem této bakalářské práce je identifikace dosavadního vývoje technologie blockchain v rámci mezinárodního clearingu a ohodnoceni dopadu na zajištění platebního styku. Teoretická část vysvětluje princip fungovaní korespondenčního bankovnictví a navazujícího systému SWIFT. Dále se zabývá technologii blockchain a výhodami které tato technologie přináší. Praktická část poskytuje praktický přehled fungování DLT platformy – Ripple a blockchain platformy – Corda, a nakonec porovnává všechny tři systémy. Tato komparace tak dává komplexní přehled o směru rozvoje mezinárodní clearingu a výhodami které nabízí DLT oproti SWIFT.