Využití DLT (blockchainu) pro mezinárodní clearing - Smirnov, Anton; Jedlinský, Jakub; Valík, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předmětem této bakalářské práce je identifikace dosavadního vývoje technologie blockchain v rámci mezinárodního clearingu a ohodnoceni dopadu na zajištění platebního styku. Teoretická část vysvětluje princip fungovaní korespondenčního bankovnictví a navazujícího systému SWIFT. Dále se zabývá technologii blockchain a výhodami které tato technologie přináší. Praktická část poskytuje praktický přehled fungování DLT platformy – Ripple a blockchain platformy – Corda, a nakonec porovnává všechny tři systémy. Tato komparace tak dává komplexní přehled o směru rozvoje mezinárodní clearingu a výhodami které nabízí DLT oproti SWIFT.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses