Analýza dohod k životnímu prostředí - Pinkava, Matouš; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Růžičková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá úspěšností mezinárodních klimatických smluv. Zkoumá, jakým způsobem smlouvy mohou prohloubit globální environmentální řízení. Práce se konkrétně věnuje srovnání Pařížské dohody a Kjótského protokolu. Cílem práce je zjistit, která ze smluv byla z hlediska prohloubení globálního environmentálního řízení úspěšnější.K řešení tohoto problému využívá práce komparativní případové studie zaměřené na tyto dvě smlouvy. Práce stanovuje kritéria, na základě kterých srovnává úspěšnost daných smluv. Prvním kritériem je počet aktérů, kteří díky této smlouvě prohloubili svou účast na globálním environmentálním řízení. Druhým kritériem jsou ohlasy, které dané smlouvy vyvolaly. Jsou analyzovány ohlasy mezinárodních neziskových environmentálních organizací, ohlasy z akademické sféry a ohlasy mediální. Třetím kritériem je míra dodržování těchto smluv. Před srovnáním zmíněných kritérií je porovnáván kontext vzniku obou smluv. Práce zkoumá, kdy byly okolnosti pro vznik mezinárodní environmentální smlouvy příznivější, a která ze smluv tedy měla lepší výchozí pozici.Hypotézou práce je, že vzhledem k výrazně většímu počtu aktérů, kteří ratifikovali Pařížskou dohodu, je z hlediska globálního environmentálního řízení úspěšnější smlouvou právě Pařížská dohoda. Na základě provedení komparativní studie a porovnání stanovených kritérií byla tato hypotéza vyvrácena. S přihlédnutím k výrazně příznivějším okolnostem pro vznik mezinárodní environmentální dohody při vzniku Pařížské dohody bylo zjištěno, že obě smlouvy byly z hlediska globálního prohloubení globálního environmentálního řízení stejně úspěšné.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses