Mezinárodní ochrana práva na příznivé životní prostředí : přínos zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva a životní prostředí - Vodenka, Aleš (2019)
Práce se zabývá mezinárodní ochranou lidských práv ve vztahu k ochraně životního prostředí a klade si za cíl zhodnotit přínos zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva a životní prostředí. Přínos je nejprve hodnocen v souvislosti s objasněním vztahu mezi lidskými právy a životním prostředím. Pozornost je poté věnována přínosu v individuální vymahatelnosti práva na určitou kvalitu životního prostředí v systému OSN, který vychází ze srovnání individuálních stížností z databází zvláštních procedur Rady pro lidská práva a smluvních orgánů. Hlavní přínos zvláštního zpravodaje pro lidská práva a životní prostředí lze spatřit v rozvoji mezinárodního práva v oblasti lidských práv a životního prostředí, které zahrnuje objasnění vztahu mezi lidskými právy a životním prostředím a prosazování přijetí práva na příznivé životní prostředí za samostatné lidské právo v systému OSN. Důležitou funkci plní zvláštní zpravodaj v mezinárodní kontrole dodržování lidskoprávních standardů, neboť obětem porušení lidských práv poskytuje lepší přístup k mezinárodním mechanismům individuální ochrany.