Mezinárodní ochrana práva na příznivé životní prostředí : přínos zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva a životní prostředí - Vodenka, Aleš; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Práce se zabývá mezinárodní ochranou lidských práv ve vztahu k ochraně životního prostředí a klade si za cíl zhodnotit přínos zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva a životní prostředí. Přínos je nejprve hodnocen v souvislosti s objasněním vztahu mezi lidskými právy a životním prostředím. Pozornost je poté věnována přínosu v individuální vymahatelnosti práva na určitou kvalitu životního prostředí v systému OSN, který vychází ze srovnání individuálních stížností z databází zvláštních procedur Rady pro lidská práva a smluvních orgánů. Hlavní přínos zvláštního zpravodaje pro lidská práva a životní prostředí lze spatřit v rozvoji mezinárodního práva v oblasti lidských práv a životního prostředí, které zahrnuje objasnění vztahu mezi lidskými právy a životním prostředím a prosazování přijetí práva na příznivé životní prostředí za samostatné lidské právo v systému OSN. Důležitou funkci plní zvláštní zpravodaj v mezinárodní kontrole dodržování lidskoprávních standardů, neboť obětem porušení lidských práv poskytuje lepší přístup k mezinárodním mechanismům individuální ochrany.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses