Právní aspekty provozu autonomně řízených vozidel - Yusupova, Regina (2019)
S technologickým pokrokem v oblasti umělé inteligence zavedení autonomních prvků do moderních aut se stává běžnou záležitostí, a tento intenzivní vývoj otevírá cestu příchodu automatizovaných vozidel do silničního provozu. Autonomní funkce řízení se pomalu zařazují do naší současnosti, a z tohoto důvodu je nezbytné, aby zákonodárci odpověděli zavedením regulace upravující problematiku využití automatizovaných vozidel a širokého spektra s tím souvisejících témat.Cílem této práce je shromáždit a posoudit legislativní úvahy států, ve kterých se vývoj technologií automatizovaného řízení nachází na pokročilé úrovni (v této práci konkrétně Německa a USA), a také zjistit, jaký je stav vývoje právního rámce v České republice. Nebude chybět přehled opatření přijatých na úrovni Evropské Unie. Dalším cílem je odhalit jednotlivé mezery ve stávajícím domácím právním řádu a navrhnout doporučení, která by přispěla ke vzniku komplexní úpravy otázek spojených s automatizovanými vozidly. Globálním cílem práce je posoudit, zda integrace problematiky autonomních vozidel do legislativy je skutečným krokem ve směru úplně automatizovaného silničního provozu nebo naopak překážkou pro opravdovou autonomii vozidel.