Právní aspekty provozu autonomně řízených vozidel - Yusupova, Regina; Boháček, Martin, 1947-; Věžníková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
S technologickým pokrokem v oblasti umělé inteligence zavedení autonomních prvků do moderních aut se stává běžnou záležitostí, a tento intenzivní vývoj otevírá cestu příchodu automatizovaných vozidel do silničního provozu. Autonomní funkce řízení se pomalu zařazují do naší současnosti, a z tohoto důvodu je nezbytné, aby zákonodárci odpověděli zavedením regulace upravující problematiku využití automatizovaných vozidel a širokého spektra s tím souvisejících témat.Cílem této práce je shromáždit a posoudit legislativní úvahy států, ve kterých se vývoj technologií automatizovaného řízení nachází na pokročilé úrovni (v této práci konkrétně Německa a USA), a také zjistit, jaký je stav vývoje právního rámce v České republice. Nebude chybět přehled opatření přijatých na úrovni Evropské Unie. Dalším cílem je odhalit jednotlivé mezery ve stávajícím domácím právním řádu a navrhnout doporučení, která by přispěla ke vzniku komplexní úpravy otázek spojených s automatizovanými vozidly. Globálním cílem práce je posoudit, zda integrace problematiky autonomních vozidel do legislativy je skutečným krokem ve směru úplně automatizovaného silničního provozu nebo naopak překážkou pro opravdovou autonomii vozidel.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses