Smluvní zajištění kamionové přepravy - Harvalíková, Nikola (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou smluvního zajištění kamionové dopravy a vlivu změn v právní úpravě zákona o silniční dopravě. Cílem práce bylo porovnání smluvního zajištění kamionové dopravy na úrovni vnitrostátní a mezinárodní, spolu s objasněním, jaký dopad měla novela zákona na vybranou dopravní společnost. V první části této práce jsou vysvětleny základní teoretické pojmy a podmínky provozování silniční dopravy. Prostřednictvím analytické metody je dále vysvětleno smluvní zajištění silniční dopravy vnitrostátní a mezinárodní, právní úprava uzavírání přepravních smluv a práva a povinnosti subjektů vyplývajících z těchto smluv. Závěrečná část se zabývá konkrétní dopravní společnosti a jsou zde popsány předpokládané změny v praxi, které vyplývají z nové právní úpravy. Největší změnou, kterou přinesla novela zákona o silniční dopravě, bylo omezení povinnosti dopravce týkající se odpovědnosti za škodu. Od 1.1.2019 se na vnitrostátní dopravu použije ustanovení Úmluvy CMR, kde je postavení odesílatelů znevýhodněno, jelikož není zaručena plná náhrada škody. Z pohledu dopravce, tato změna bude mít za následek uzavírání pojištění na plnou náhradu škody a z tohoto důvodu je pravděpodobné zdražení ceny kamionové přepravy.