Právní úprava poskytování zdravotních služeb v ČR - Chyba, Petr; Hásová, Jiřina, 1954-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce se zabývá právní úpravou poskytování zdravotních služeb v České republice. Tato problematika náleží do širšího okruhu zdravotnického práva, které je multidisciplinárním právním oborem a které se dále člení do čtyř oblastí. Poskytování zdravotních služeb spadá do oblasti medicínského (lékařského) práva. Cílem této práce bylo vypracovat komplexní pohled na právní úpravu poskytování zdravotních služeb v České republice, a to zejména s ohledem na interdisciplinární povahu zdravotnického práva, a poskytnout tak ucelený přehled jednotlivých aspektů a institutů poskytování zdravotních služeb, a to jak jednotlivě, tak v jejich vzájemných souvislostech.Z hlediska struktury je práce členěna na úvod, dvanáct samostatných kapitol a závěr. První kapitola se věnuje charakteristice zdravotnického práva. Druhá kapitola je zaměřená na právní předpisy upravující poskytování zdravotních služeb. Třetí kapitola se týká subjektů, které vystupují v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb. Čtvrtá kapitola se zabývá právy a povinnostmi pacientů. Pátá kapitola je zaměřena na lidské tělo a s tím související otázky. Šestá kapitola rozebírá institut informovaného souhlasu. Sedmá kapitola se zabývá postupem lege artis. Osmá kapitola se věnuje zdravotnické dokumentaci. Devátá kapitola pojednává o povinné mlčenlivosti ve zdravotnictví. Desátá kapitola se týká občanskoprávní odpovědnosti ve zdravotnictví. Jedenáctá kapitola se věnuje trestní odpovědnosti ve zdravotnictví. Závěrečná dvanáctá kapitola pojednává o disciplinární odpovědnosti ve zdravotnictví.
Vedoucí práce: Jiřina Hásová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses