Konkurenceschopnost Španělska a pokrizové strukturální reformy - Schloff, Denis (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá změnou konkurenceschopnosti Španělska od propuknutí krize, a dále strukturálními reformami, které byly přijaty v reakci na Evropskou dluhovou krizi, a to za účelem zlepšení konkurenceschopnosti Španělska. Hlavním cílem této bakalářské práce je vyhodnocení vlivů strukturálních reforem, které byly přijaty v reakci na Evropskou dluhovou krizi, na španělskou konkurenceschopnost. V první části práce jsou teoreticky vymezeny ukazatele, které se využívají k měření konkurenceschopnosti, přičemž u každého ukazatele je stanovena hodnota Španělska. Druhá kapitola se zaměřuje na podněty pro přijetí reforem a jednotlivé reformy, které byly přijaty po vzniku Evropské dluhové krize. Dále popisuje cíl jejich implementace. V závěrečné kapitole jsou analyzovány vlivy zavedených reforem na konkurenceschopnost Španělska a výsledné hodnoty vyjadřující konkurenceschopnost jsou porovnávány s hodnotami Španělska před krizí, v průběhu a po krizi.