Analýza spokojenosti zákazníků s návštěvou zábavního centra - Svátek, Michal; Sadílek, Tomáš; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato bakalářská práce s názvem Analýza spokojenosti zákazníků s návštěvou zábavního centra se zabývá hodnocením kvality jednotlivých poskytovaných služeb zábavního centra. Teoretická část má za úkol představit marketingový mix a způsoby měření spokojenosti zákazníků. V praktické části je představeno vybrané zábavní centrum, metodika výzkumu a samotná analýza dat. Šetření je prováděno formou dotazníku, což je i zdroj informací pro analýzu kvality poskytovaných služeb. Z výsledků šetření jsou pak vyvozeny návrhy a doporučení pro zlepšení.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses