Analýza efektivních sazeb DPH v EU - Procházková, Monika (2019)
Bakalářská práce pojednává o možných vyjádřeních daňového zatížení pomocí efektivních sazeb a o ukazatelích efektivnosti a účinnosti daňových systémů. Efektivní daňová sazba zohledňuje nejen statutární sazbu daně, ale i konstrukci daňového systému. Práce je zaměřena na daňové zatížení zemí Evropské unie od roku 2004 do roku 2016 a na rozdíly mezi novými a starými členskými státy v oblasti DPH, především je pozornost věnována komunistické historii nových členských států. Hlavním cílem práce je analyzovat daňové zatížení nových členských států Evropské unie z hlediska DPH. První část práce popisuje efektivní daňové sazby. V druhé praktické části je provedena analýza pomocí testování hypotézy o vyšším zdanění nových členských států. Data, se kterými je provedeno testování, jsou čerpána z Eurostatu a národních účtů. Na základě provedené analýzy je prokázána statistická významnost vztahu mezi komunistickou minulostí a vyšším daňovým zatížením v oblasti DPH.