Filosofická východiska vybraných přístupů k umělé inteligenci – vtělená mysl a jazyk - Tomandl, Luboš; Vacura, Miroslav; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Táto práce se zabývá filosofickými východisky několika vybraných přístupů k umělé inteligenci (UI). Cílem práce je vyzkoumat, zda větší zaměření na tělesnost a jazykovost lidského myšlení může nabídnout lepší východisko pro umělou inteligenci. Autor deklaruje badatelskou motivaci pro zkoumání UI, která nabízí dobrou možnost pro studium lidského myšlení. Práce nejdříve srovnává tradiční přístup k UI s filosofií René Descarta. Ukazuje, že tradiční UI staví na dualistickém rozdělení těla a mysli, které zavedl Descartes. Dále autor představuje přístup vtělené UI, tedy větev robotiky, kterou založil Rodney Brooks a která následně dala vzniknout reaktivním agentům. Ukazuje návaznost tohoto přístupu na fenomenologii 20. století, předně pak filosofiím Edmunda Husserla, Martina Heideggera a Maurice Merleau-Pontyho. V druhé části práce pak autor řeší otázku jazyka. Ukazuje, že tradiční UI přistupuje k myšlení jako logické struktuře, což odpovídá rané filosofii Ludwiga Wittgensteina a neopozitivistické škole. Jako zajímavé východisko pro další možný výzkum UI pak autor nabízí filosofické koncepty jazykových her pozdního Wittgensteina, hermeneutického přístupu k jazyku zastoupeného Hanse-Georga Gadamerem a dialogické filosofie Martina Bubera.
Vedoucí práce: Miroslav Vacura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses