Čerpání dotací v rámci programu EU LIFE v ČR jako součást podpory podnikání v porovnání s výsledky vybraných zemí EU - Kupcová, Barbora (2019)
Tato diplomová práce se věnuje unijnímu programu LIFE, konkrétně zkoumá využívání tohoto finančního nástroje českými subjekty. Cílem práce je tedy blíže zmapovat současnou situaci čerpání disponibilních finančních prostředků s důrazem na identifikaci možných důvodů nedostatečného zájmu ze strany českých subjektů a porovnání tohoto stavu s vybranými zeměmi EU. První kapitola se zaobírá obecným vymezením pojmu životního prostředí a s tím související environmentální politiky a možnostmi jejího financování. Druhá kapitola seznamuje čtenáře s programem LIFE obecně a s ohledem na jeho fungování v České republice. Závěrečná kapitola nahlíží na současnou situaci programu LIFE v praxi, a to prostřednictvím empirického výzkumu kombinujícího kvantitativní a kvalitativní metody. Jeho kvantitativní část spočívá v provedení komparativní analýzy vycházející z veřejně dostupných statistických dat, na kterou navazuje dotazníkové šetření s českými žadateli. Kvalitativní výzkum je následně opřen o řízené rozhovory se zástupci Národního kontaktního místa pro program LIFE v ČR a technickými monitory vybraných zemí.