Udržitelnost systému currency board na příkladu Bosny a Hercegoviny - Karamehić, Samra; Žamberský, Pavel; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce pojednává o měnovém systému currency board (měnový výbor). Jejím hlavním cílem je identifikace, zda je systém udržitelný na příkladu Bosny a Hercegoviny, která je v současnosti potenciálním kandidátem na členství v Evropské unii. Činí tak téma velmi aktuálním. Tato konkrétní země byla vybrána jako předmět zkoumání, jelikož není tak často v zorném úhlu výzkumu, přitom stát představuje příklad téměř ortodoxního typu měnového výboru. Tato práce sestává ze tří kapitol. Ta první shrnuje teoretické poznatky vztahující se k tématu. Druhá kapitola se věnuje politickému a hospodářskému vývoji v poválečném období, které se podepsalo na dnešní fungování státu. Dále tato část analyzuje makroekonomické ukazatele pro vyhodnocení stability země. Třetí kapitola se zabývá aplikací měnového výboru v Bosně a Hercegovině a poukazuje na jeho přednosti a nedostatky. Na základě syntézy klíčových poznatků docházíme k závěru ohledně udržitelnosti systému.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses