Pracovně právní postavení pracovníků donáškových služeb v oblasti stravování - Le Quang, Dung (2020)
Služby rozvozu jídla jsou jedním z nejrychleji rostoucích odvětví nejen gastronomického cestovního ruchu, ale i stravování obecně. S tím, jak neustále roste poptávka, hledají společnosti stále další kurýry. Globálně se vyskytují případy, kdy rozvážkové firmy nenabízí kurýrům žádné zaměstnanecké benefity ani za ně neplatí zdravotní a sociální pojištění, což je důvodem, proč je cílem této práce zmapovat aktuální situaci na trhu s kurýry z hlediska pracovněprávních vztahů. Byl proveden výzkum, kurýři byli dotazováni během předávání objednávky. Výsledná data podporují hypotézu, že na trhu bude více kurýrů vykonávající činnost na živnostenské oprávnění než na pracovní poměr. Nakonec práce navrhuje možné řešení problému, na který mohou narazit kurýři, jejichž hlavními kritérii při hledání práce jsou finanční stabilita a zaměstnanecké benefity.