Personální řízení v organizaci - získávání, výběr a přijímání pracovníků - Bejrová, Tereza; Ježková Petrů, Gabriela; Hejda, Jan, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Práce je zaměřena na získávání, výběr a přijímání pracovníků do veřejné správy, tedy do státní správy a samosprávy. Kladla jsem si za cíl zhodnotit a porovnat rozdíl náročnosti výběrového řízení ve státní správě a samosprávě z pohledu zaměstnanců. V úvodní části bakalářské práce je detailně popsán všeobecný proces získávání a výběru pracovníků, dále pak je zde podrobně zpracovaná rešerše pojmů státní správa a samospráva, včetně zákonů upravujících tuto problematiku. V následující praktické části se pro ověření teoretických poznatků zabývám popisem konkrétního průběhu výběrového řízení do státní správy. Ve druhé části je pak provedeno samotné statistické šetření pomocí dotazníků, které má za cíl zhodnotit, zda je výběrové řízení na obsazované služební místo do státní správy náročnější než do samosprávy. Náročnost je sledována z hlediska doby od podání žádosti až po nástup na danou pracovní pozici, z hlediska požadovaných dokumentů a na základě subjektivního hodnocení zaměstnanců.
Vedoucí práce: Gabriela Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: veřejná správa; státní správa; státní zaměstnanci; personální management; přijímací řízení; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; public administration; state administration; civil service employees; personnel management; employee selection; bachelor's theses