Ukrajina jako součást nové bezpečnostní architektury v Evropě - Utkina, Alina (2019)
Tato bakalářská práce je věnována pozici Ukrajiny v bezpečnostní architektuře Evropy. Cílem práce bylo zjistit postavení Ukrajiny v novém evropském bezpečnostním systému v tuto chvíli a najít nejvýhodnější pozici, k níž Ukrajina by se měla obrátit pro zajištění bezpečnosti a suverenity zemi. Na začátku se charakterizuje moderní bezpečnostní architektura Evropy pro pochopení, v jakém prostředí se nachází Ukrajina, a k jakému postavení a jak míří. V průběhu práce je definováno, že momentální bezpečnostní pozice uchazeče o členství v NATO není pro bezpečnost Ukrajiny přínosem. Jako alternativní způsob vedení zahraniční politiky je nabídnuta strategie neutrální země jako součásti Nové východoevropské bezpečnostní architektury.