Cloudové řešení CRM v bankovním prostředí - Šůchová, Irena (2019)
Tématem, kterým se práce zabývá, je využití cloudového řešení CRM systému v prostředí bankovní instituce. Cílem, jež si tato práce stanoví, je posouzení vhodnosti použití takového způsobu v bance z hlediska legislativy a možnosti zabezpečení. V první části budou definovány klíčové pojmy, týkající se CRM systémů a jejich využití ve společnosti. Poté se bude práce zabývat pojmy outsourcingu a cloud computingu. Druhá část práce bude věnována legislativním požadavkům ČNB a Evropské unie, které s finančním sektorem souvisí a zpracováním dat souvisí a analýze literatury a právních předpisů. Hlavním přínosem práce pak bude třetí část, která představuje případovou studii z praxe, demonstrovanou na společnosti Salesforce.