Průzkum využívání metod Competitive Intelligence v českých organizacích - Skála, Jan (2019)
Diplomová práce se zabývá oblastí competitive intelligence. Hlavním cílem práce je zjistit a analyzovat stav využívání metod CI a příslušných informačních zdrojů v českých firmách a navrhnout opatření pro vyšší efektivnost jejich využívání. V úvodní části práce jsou představeny pojmy competitive intelligence, zpravodajský cyklus a informační zdroje. V další části jsou analyzovány vybrané průzkumy provedené ve světě. Analýza je provedena na základě zpravodajského cyklu pro lepší přehlednost. V následující části jsou jednotlivé průzkumy porovnány a vyvozeny závěry ohledně využívání competitive intelligence ve světě. Další část práce je zaměřena na Českou republiku, v rámci ní jsou představeny dosavadní průzkumy, které se zabývají využitím competitive intelligence v ČR. Následuje představení vlastního výzkumu provedeného v rámci této diplomové práce. Je zde popsán proces tvorby výzkumu, interpretace dat a závěrečné vyhodnocení. V poslední části práce jsou na základě vyhodnocených odpovědí z dotazníku, pro jednotlivé fáze, popsány vyskytující se problémy ve využívání competitive intelligence v ČR a navrženy opatření, jak by bylo tyto problémy možné zmírnit, nebo úplně eliminovat.