Porovnání cloudových IDE pro programování webových aplikací - Firla, Dominik (2019)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním cloudových vývojových prostředí pro vývoj webových aplikací. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je nejprve popsán koncept cloudu a jeho hlavní principy. Následuje popis integrovaných vývojových prostředí, jejich funkcionality a situace na trhu. V poslední kapitole teoretické části jsou definována a popsána vývojová prostředí dostupná jako služba v cloudu a jsou představeny nejpopulárnější produkty na trhu. V praktické části jsou nejprve vybrána cloudová vývojová prostředí vhodná pro porovnání. Následně jsou zvolena hodnotící kritéria, pro která jsou stanoveny váhy pomocí metody párového srovnávání. Zvolené nástroje jsou popsány a ohodnoceny s ohledem na hodnotící kritéria. Praktická část je zakončena vyhodnocením výsledků porovnání, výběrem nejlepšího z popsaných produktů a popisem konkurenceschopnosti cloudových vývojových prostředí. Závěr práce obsahuje shrnutí dosažených výsledků a možnosti, jak lze na tuto práci navázat nebo ji rozšířit.