Mapování rizik zvyšující chudobu v ČR v letech 2017 - 2018 - Šafrová, Tereza (2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zmapování rizik zvyšujících chudobu v České republice v letech 2017-2018. Poskytuje pohled na obyčejné jevy jako na skrytá rizika vzniku chudoby. Z různých zdrojů je vytvořen soupis rizik, která mají dopad na společnost v ČR. Takováto rizika mohou zvyšovat chudobu nebo ohrozit budoucí sociální smír, kriminalitu či veřejné výdaje. U vybraných rizik jsou na základě vlastní analýzy určeny dopady rizik na chudobu a pravděpodobnost výskytu jevu, z kterých se výpočtem zjistí celkové hodnocení rizika. V případě, že riziko spadá do oblasti neakceptovatelného rizika, je pro něj navrhnuto opatření na zmírnění dopadů. Z vybraných rizik překvapivě jedno nespadá do žádné z oblastí rizik, nýbrž po rozboru je zjištěno, že se jedná o příležitost. V tomto ohledu má tato práce originální a jedinečný přínos a dává možnosti pro sledování vývoje neakceptovatelných rizik i v dalších letech.