Mezinárodní daňové plánovaní a offshore finanční centra - Lehečková, Vendula (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá mezinárodním daňovým plánováním, a to se zaměřením na daňové ráje a offshore finanční centra. Jejím hlavním cílem je poukázat na výhody v podobě daňové úspory těchto jurisdikcí, k čemuž jsou využity 3 modelové příklady s tím, že každý z nich je zaměřený na jinou specifickou situaci. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou obsaženy definice základních pojmů související s tématem, je zde popsán boj mezinárodní organice OECD proti daňovým rájům a jsou zde uvedeny jednotlivé nástroje a metody, které společnosti v souvislosti s mezinárodním daňovým plánováním používají. Poslední kapitola teoretické části popisuje dvě vybrané jurisdikce považované za offshore finanční centra. Praktická část je pak tvořena třemi modelovými příklady, které naplňují cíl práce v podobě ukázky daňové úspory společností využívající daňově zvýhodněné jurisdikce.