Důsledky stárnutí populace pro potřeby dlouhodobé péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec - Vopavová, Kateřina (2019)
Cílem práce je analyzovat důsledky stárnutí populace pro potřeby dlouhodobé péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec. Nejprve je v práci teoreticky vymezeno stárnutí obyvatelstva v EU, ČR, Libereckém kraji a následně v samotném správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec, kde je samotný správní obvod charakterizován i z demografického hlediska. Další část se věnuje dostupnosti služeb a počtu příjemců příspěvků na péči jak v ČR, Libereckém kraji, tak v SO ORP Liberec. Nejdůležitější část je věnována projekci počtu obyvatel SO ORP Liberec do roku 2050. Na základě této projekce a již vytvořené projekce pro Liberecký kraj je podle dvou scénářů vypočítán předpokládaný počet příjemců příspěvků na péči v Libereckém kraji a ve SO ORP Liberec do roku 2035. Poslední, závěrečná část, je věnována kapacitě služeb dlouhodobé péče a zdůraznění nepřipravenosti na stárnutí obyvatelstva.