Důsledky stárnutí populace pro potřeby dlouhodobé péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec - Vopavová, Kateřina; Průša, Ladislav, 1958-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem práce je analyzovat důsledky stárnutí populace pro potřeby dlouhodobé péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec. Nejprve je v práci teoreticky vymezeno stárnutí obyvatelstva v EU, ČR, Libereckém kraji a následně v samotném správním obvodu obce s rozšířenou působností Liberec, kde je samotný správní obvod charakterizován i z demografického hlediska. Další část se věnuje dostupnosti služeb a počtu příjemců příspěvků na péči jak v ČR, Libereckém kraji, tak v SO ORP Liberec. Nejdůležitější část je věnována projekci počtu obyvatel SO ORP Liberec do roku 2050. Na základě této projekce a již vytvořené projekce pro Liberecký kraj je podle dvou scénářů vypočítán předpokládaný počet příjemců příspěvků na péči v Libereckém kraji a ve SO ORP Liberec do roku 2035. Poslední, závěrečná část, je věnována kapacitě služeb dlouhodobé péče a zdůraznění nepřipravenosti na stárnutí obyvatelstva.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses