Využití regresních modelů pro hodnocení kvality střely v ledním hokeji - Horák, Tomáš; Malá, Ivana, 1962-; Čabla, Adam, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Práce je zaměřena na analýzu reálných hokejových dat z National Hockey League (NHL) za předchozích 10 dokončených sezon. Data jsou zpracována, upravena a obohacena pro následnou analýzu a tvorbu modelu v programu R. Je provedena analýza závislostí jednotlivých faktorů a toho, zda gól padne, nebo ne. Zároveň je zkoumáno, jaké střely jsou nejnebezpečnější a nejčastěji vedou ke gólů, např. pomocí tzv. heatmap. V další části je pomocí logistické regrese vytvořen a vyhodnocen tzv. expected goals model odhadující pravděpodobnost vstřelení gólu z konkrétní střely. Kvalita a predikční schopnosti sestaveného modelu jsou dobré. Je také provedeno srovnání odhadnutého modelu se čtyřmi dílčími modely pro jednotlivé herní situace. Výsledkem je model, který odhaduje, zda střelec z konkrétní střely skóruje, či nikoliv.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses