Problémy implementace platformy využívající sdílenou ekonomiku - Doškář, Josef; Bruckner, Tomáš, 1974-; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se zabývá problémy, které mohou nastat při implementaci platformy využívající principy sdílené ekonomiky. V rámci práce je čtenář nejprve uveden do kontextu konkrétní platformy Spolujídlo.cz. Pro tuto platformu je provedena analýza hlavního business modelu (Two-sided market), následována analýzou dalších potenciálních business modelů (Classic Fees, Pay What You Want a Crowdsourcing) za pomoci metody modelování a za použití nástrojů Business Model Canvas a Who-What-How-Why. Zmíněné nástroje a ekonomické prostředí platformy jsou předem podpořeny rešerší odborné literatury. Metoda modelování byla využita také při programování aplikace a v rámci textu je toto modelování popsáno. Nejdříve jsou rozebrány jednotlivé technologie a frameworky použité na backendové části aplikace (Node.js, Express.js a MongoDB) a analogicky je také popsána frontendová část aplikace (Vue.js, Vuetify a Auth0). Tento popis je obohacen konkrétními úryvky programového kódu. V průběhu práce jsou v kontextu jak technické implementace, tak i analýzy business modelů, upomínkovány konkrétní problémy, které autor musel překonat. Závěrem práce jsou všechny zmíněné problémy zobecněny tak, aby poskytly co nejvíce informací a ponaučení budoucím realizátorům podobného projektu a rozšířily tak jejich poznání v oblasti sdílené ekonomiky.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses