Analýza determinantů životní spokojenosti - Gabrielová, Beáta; Frömmel, Tomáš; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce se zabývá analýzou vybraných determinantů životní spokojenosti, konkrétně výší příjmů, nezaměstnaností, výší vzdělání, subjektivním pocitem bezpečí, subjektivním pocitem zdraví a rozvodovostí. Metodou nejmenších čtverců byly sestaveny dva modely, které odhadují vliv vybraných determinantů na proměnnou životní spokojenosti. První model pracuje s daty 35 zemí OECD za rok 2015, zatímco druhý model jen s daty 30 zemí OECD za rok 2015. V případě modelu č. 2 došlo k odebrání 5 zemí s nejvyšším HDP na obyvatele, čímž se model snaží o důkaz Easterlinova paradoxu. Proměnná HDP na obyvatele se v prvním modelu ukazuje jako staticky nevýznamná, avšak v druhém modelu již nabývá významnosti, čímž bychom mohli potvrdit Easterlinův paradox. Proměnné nezaměstnanost, subjektivní pocit zdraví a subjektivní pocit bezpečí jsou dle prvního modelu statisticky významnými determinanty životní spokojenosti. Naopak druhý model potvrzuje statistickou významnost u proměnných HDP na obyvatele, nezaměstnanost a subjektivní pocit zdraví. Nezaměstnanost a subjektivní pocit zdraví tak můžeme označit jako velmi silné determinanty životní spokojenosti, kdy nezaměstnanost dle očekávání ovlivňuje životní spokojenost negativně, zatímco subjektivní pocit zdraví pozitivně.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses