Nízkonákladové cestování jako současný trend cestovního ruchu - Hrubá, Kateřina (2019)
Práce se zabývá nízkonákladovým cestováním jako aktuálním trendem. V teoretické části se klade důraz na představení nízkonákladového cestovního ruchu a na vysvětlení klíčových pojmů a souvisejících náležitostí. Pozornost je zaměřena především na letecké společnosti a sdílenou ekonomiku v oblasti ubytování a dopravy. Cílem práce je analýza chování nízkonákladových cestovatelů pomocí dotazníkového šetření. Dále je zjišťován vliv zavedení nízkonákladových letů na cestovní ruch v Praze a Pardubicích. Komparací objemu cestovního ruchu před zavedením a po rozšíření low-cost dopravců byla v případě Pardubic potvrzena hypotéza, že s nárůstem nabídky levných letenek se zvyšuje i objem cestovního ruchu v destinaci.