NewSQL databáze - Stibor, Tomáš (2019)
Diplomová práce se zabývá prozkoumáním konceptu NewSQL databází, současně s porovnáním vybraných zástupců na trhu. Tato práce by měla informovat o tomto, nově se objevujícím konceptu databázových systémů, a také by měla sloužit jako podklad pro správný výběr databázového systému do reálného prostředí.V teoretické části je popsána historie vývoje databázových systémů, dále představen koncept NewSQL databází a charakteristika několika vybraných produktů. V praktické části jsou tyto vybrané produkty následně vzájemně porovnány pomocí vícekriteriálního rozhodování, a také jsou porovnány na základě rychlostních experimentů.