Analýza trhu v oblasti social CRM - Krokosch, Michal (2019)
Tato diplomová práce se zabývá Social CRM a aktuální situací na trhu těchto systémů. V současné době se totiž jedním z nejdůležitějších marketingových kanálů stávají sociální sítě, prostřednictvím kterých probíhá velká část interakce se zákazníkem. K analýze tohoto kanálu v rámci CRM se pak využívá Social CRM. Cílem práce je analyzovat nabídku a poptávku na trhu, detailně ji popsat a porovnat, které systémy jsou v rámci Social CRM nejvhodnější na základě různých kritérií.Práce je rozdělena na dvě části. V první části budou vysvětleny základní pojmy k pochopení problematiky, ať už CRM jako součást ERP a jeho historie, tak sociální sítě jako Facebook a Instagram, které Social CRM využívá, jejich historie a princip jejich fungování. V další části práce pak bude provedena analýza nabídky jak obecně CRM systémů, tak i Social CRM systémů na trhu. Analýza nabídky na trhu pak je doplněna o analýzu poptávky na českém trhu, které je provedeno prostřednictvím dotazníkového šetření mezi českými CRM manažery. Přínos práce je především pro podniky, které uvažují o implementaci Social CRM v budoucnu. Zároveň však také může sloužit ke zjištění připravenosti českých podniků na implementaci Social CRM. Každý zákazník se v ní však může dozvědět, jakým způsobem je využíván marketing na sociálních sítích a jakým způsobem pak firmy nakládají s informacemi, které o zákazníkovi získají prostřednictvím sociálních sítí.