Modifikace algoritmu metody větvení a mezí pro řešení úloh celočíselného programování - Vítek, Lukáš; Fábry, Jan, 1967-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Hlavním cílem práce je srovnat výpočetní náročnost vybraných úloh celočíselného programování devíti modifikacemi metody větvení a mezí. Jednotlivé modifikace spočívají v kombinaci volby větvící proměnné a způsobu prohledávání vygenerovaného prohledávacího stromu. V první části práce je představena teorie lineárního programování, celočíselného programování a také typy metod řešení celočíselných úloh, přičemž důraz je kladen zejména na metodu větvení a mezí. Ve druhé části jsou naprogramovány modifikace algoritmů metody větvení a mezí v jazyce Visual Basic for Applications, kdy tento kód je propojen s matematickými modely v MPL for Windows. Prostřednictvím tohoto programu jsou nakonec vyřešeny tři úlohy celočíselného lineárního programování pro více variant vstupních údajů, přičemž je porovnána výpočetní náročnost jednotlivých modifikací a také její robustnost vůči změnám v zadání. Zcela nakonec je na příkladu řezné úlohy demonstrována optimalizace metodou generování sloupců, kdy rychlost této optimalizace je opět srovnána se všemi uvedenými modifikacemi metody větvení a mezí.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses