Vliv komplementů na dynamickou cenotvorbu - Poplštein, Karel (2019)
Tato diplomová práce se zabývá tématem dynamické cenotvorby, respektive algoritmického počítání optimální ceny produktů na e-shopech z vymodelovaných poptávkových křivek pomocí strojového učení. Práce zkoumá, jaký vliv na tyto poptávkové křivky mají produkty, které zákazníci často nakupují společně a jejím cílem je rozšířit modely o tyto nové prediktory a prozkoumat jejich vliv na přesnost modelů a tím i na výpočet výsledné optimální ceny. K identifikaci těchto asociačních pravidel v transakční historii e-shopu je v práci využito postupů analýzy nákupního košíku, pro jehož implementaci v jazyce R práce poskytuje návod. Zároveň poskytuje pohled na architekturu současného řešení, a jak do něj nové prediktory jsou implementovány. Nakonec poskytuje porovnání rozšířených modelů a modelů původních, následované diskuzí nad těmito výsledky, které potvrzují původní hypotézu o zpřesnění modelů vlivem komplementů.