Volba osobního automobilu s využitím metod operačního výzkumu - Lebr, Karel (2019)
Cílem práce bylo nalézt nejvhodnější nový malý hatchback, který by splňoval dvě zásadní kritéria. Vozidlo musí disponovat klimatizací a mít dveře i pro pasažéry sedící v druhé řadě sedadel. Do analýzy zpracovatel vybral 39 vozidel 14 různých značek. Po konzultaci s majitelem firmy zpracovatel vytvořil 20 sledovaných kritérií.Po vytvoření datové základny zpracovatel vybral tři metody VHV, kterými byli metody TOPSIS, AGREPREF a AHP. Metody zpracovatel volil jako zástupce jednotlivých tříd metod, jakými jsou minimalizace vzdálenosti od ideální varianty, vyhodnocování podle preferenčních relací a maximalizace užitku.Vhodný neplacený software zpracovatel nenašel žádný, avšak nalezl doplněk SANNA pro MS Excel. Naneštěstí tento doplněk disponuje řešením pouze v případě metody TOPSIS, a tak bylo nutné si zbylé dvě vytvořit, a to ve stejném prostředí, jako je výše zmíněný doplněk. V případě metody AHP zpracovatel vytvořil heuristiku na plnění Saatyho matic pro párová srovnání.Agregovaným verdiktem po majitele firmy je, že absolutním vítězem je vozidlo Hyundai i10, který byl v pořadí všech metod jednoznačně první. Možnými alternativami by pak byly vozy Fiat Panda, Mazda 2 a Renault Megane. Všechny tyto vozy se v rámci všech metod umístily do páté pozice.