Chytré zařízení s frameworkem Apple Homekit - Nejezchleb, Daniel; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Král, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Jedním z hlavních pilířů novodobého průmyslu, taktéž označovaného jako průmysl 4.0, je internet věcí. Je to způsobeno snahou o propojení samostatných entit do uceleného systému za účelem automatizované strojové správy a řízení. Snaha je, propojit nejen zařízení čili věci neživé, ale i věci živé a k tomu je zapotřebí rozsáhlé digitalizace. IoT je jedním z komplexních nástrojů, jak tohoto cíle dosáhnout, a proto postihuje mnoho oblastí od průmyslu přes zdravotnictví po každodenní aktivity člověka. Tato práce se vymezuje na poslední zmíněnou oblast konkrétně lidskou domácnost, kterou IoT transformuje do konceptu nazývaného Chytrá domácnost. Jedná se o poměrně nový stále se ustanovující koncept, který pořád ještě formuje trh, a proto poskytuje slušnou příležitost se zde prosadit nově vstupujícím společnostem. Tato fakta vedla k inspiraci primárního cíle této práce, jenž spočívá v připravení produktového řešení pro uvedení na trh ve formě chytrého vypínače/ovladače umělého osvětlení v domácnosti, který má nahradit klasické vestavěné nástěnné vypínače světel. Za tímto účelem jsou postupně naplňovány dílčí úkoly této práce. Nejprve je definována a prozkoumána široká problematika internetu věcí, kde především analýza jeho architektury, interakčních paradigmat a používaných technologií umožňují zaměřit se dále na užší oblast chytrých domácností. S koncepční představou, jak tento systém funguje, jsou, z pohledu vývojáře chytrých zařízení, analyzovány současné úspěšné integrační platformy chytrých domácností. Z nich je vybrána, již s ohledem na navrhované produktové řešení, platforma Apple Homekit, která je analyzována z několika úhlů pohledů, mezi nimiž je klíčová analýza nekomerční verze HAP specifikace. HAP je proprietární protokol určený k implementaci do chytrýc
Tento protokol je tedy následně implementován do konkrétního IoT čipu, jenž je součástí navrhovaného produktu, který je představen v rámci zpracování posledního cíle této práce. A tím je vypracování podnikatelského plánu. Naplněním předešle zmiňovaných cílů jsou získány následující zásadní přínosy. Zaprvé je to podnikatelský plán, který ekonomicky zhodnocuje druhý přínos, čímž je navržený inovativní chytrý produkt, jehož jedinečné vlastnosti zajišťuje integrovaný IoT čip. Avšak ten sám o sobě není ničím bez dalšího důležitého přínos této práce, který má podobu implementace HAP specifikace a podpůrného programového kódu.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses