Webové služby a jejich využití v Informačním systému katastru nemovitostí České republiky. - Mashera, Anton (2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na webové služby, které využívá Informační systém katastru nemovitostí České republiky (ISKN) pro komunikaci s jinými informačními systémy a aplikacemi. Hlavním cílem práce je provést analýzu využití vybraných webových služeb vystavovaných systémem ISKN v praxi a navrhnout konkrétní řešení na vylepšení některých z nich. Návrh řešení na vylepšení vychází z analýzy služeb, která odhaluje současné problémy, s nimiž se potýkají jejich uživatelé v praxi. Dalším cílem je představení webových služeb, které vystavuje a konzumuje systém ISKN při komunikaci s jinými informačními systémy nebo aplikacemi. V práci se uvádí kategorizovaný seznam těchto služeb a popisují se jejich základní charakteristiky. Práce je rozdělena na několik částí. První část je věnována principům servisně orientované architektury (SOA), webovým službám a jejich technologiím. V následující části práce probíhá seznámení se systémem ISKN a dalšími informačními systémy a aplikacemi, se kterými systém ISKN komunikuje. Další kapitoly se zaměřují na webové služby, jež vystavuje a využívá systém ISKN pro komunikaci s jinými systémy. Po jejich představení se provádí analýza vybraných webových služeb, která je prezentována formou uvedení několika ukázkových příkladů jejich využití v praxi. Tyto příklady odhalují současný problém, jehož řešení se navrhuje v poslední části této práce.