Využití krosvalidace ve vybraných klasifikačních metodách - Velacková, Barbora (2019)
Jedním z cílů této diplomové práce je porovnání metod krosvalidace, vybraných metod klasifikace a jejich vzájemných kombinací na osmi reálných datových souborech. Jednotlivé metody jsou porovnávány prostřednictvím průměrných pořadí podle celkové správnosti klasifikace a plochy pod ROC křivkou, porovnávána je i doba trvání. V průměru se jako nejlepší klasifikační metoda osvědčila logistická regrese v kombinaci s desetkrát opakovanou desetinásobnou krosvalidací. Druhým cílem práce je zkoumání chování metod krosvalidace při různém nastavení, konkrétně volba parametru k u k-násobné krosvalidace a rozdělení datového souboru na trénovací a testovací část. V neposlední řadě je v této práci zkoumána optimalizace klasifikačních metod, konkrétně optimální hranice pravděpodobnosti při klasifikaci pomocí logistické regrese a vyvarování tzv. přeučení rozhodovacích stromů.