Využití krosvalidace ve vybraných klasifikačních metodách - Velacková, Barbora; Šulc, Zdeněk; Kaspříková, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Jedním z cílů této diplomové práce je porovnání metod krosvalidace, vybraných metod klasifikace a jejich vzájemných kombinací na osmi reálných datových souborech. Jednotlivé metody jsou porovnávány prostřednictvím průměrných pořadí podle celkové správnosti klasifikace a plochy pod ROC křivkou, porovnávána je i doba trvání. V průměru se jako nejlepší klasifikační metoda osvědčila logistická regrese v kombinaci s desetkrát opakovanou desetinásobnou krosvalidací. Druhým cílem práce je zkoumání chování metod krosvalidace při různém nastavení, konkrétně volba parametru k u k-násobné krosvalidace a rozdělení datového souboru na trénovací a testovací část. V neposlední řadě je v této práci zkoumána optimalizace klasifikačních metod, konkrétně optimální hranice pravděpodobnosti při klasifikaci pomocí logistické regrese a vyvarování tzv. přeučení rozhodovacích stromů.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses