Analýza dopadů implementace metodiky SCRUM v bankovním prostředí - Grombířová, Aneta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadů implementace agilní metodiky Scrum ve zkoumané bankovní společnosti. Cílem práce je na základě tematické analýzy dat identifikovat pozitivní a negativní stránky agilní transformace, včetně následné generalizace zjištěných poznatků. Poté odhalit příčiny negativ a navrhnout řešení na jejich zmírnění. Práce dále zkoumá aktuální problémy v týmech a nabízí doporučení k jejich odstranění. Dílčím cílem je zrealizovat kvalitativní výzkum v příslušné organizaci.Práce je rozdělena do tří hlavních částí – metodické, teoretické a praktické. První část tvoří kapitoly, které se zabývají popisem sledovaného problému, rešerší informačních zdrojů a charakteristikou použitých metod, převážně kvalitativního výzkumu. Teoretická část se věnuje tradičním a agilním metodikám vývoje softwaru, včetně jejich srovnání a uvádí důvody agilní transformace. Charakterizuje principy vodopádového modelu, metodiky Scrum a frameworku LeSS, který se používá pro škálování agilních metodik. Poslední, praktická část obsahuje analýzu agilně řízeného projektu, průběh kvalitativního výzkumu, návrh řešení a srovnání pozitivních dopadů a důvodů k implementaci s celosvětovými průzkumy, které potvrdily platnost výsledků kvalitativního výzkumu.