Riešenie vybraných úloh teórie grafov v systéme MPL for Windows - Sotelová, Eva Tatiana; Jablonský, Josef, 1955-; Fiala, Petr, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Úloha čínskeho poštára a úloha obchodného cestujúceho sú predmetom tejto práce. Sú to úlohy patriace do matematického odvetvia zvaného teória grafov. Predstavené a definované sú eulerovské grafy a eulerovské cykly, ktoré slúžia na riešenie úlohy čínskeho poštára. Ďalšia časť tejto práce sa zaoberá hamiltonovskými cyklami, ktoré tvoria základ úlohy obchodného cestujúceho. Obe úlohy sú v tejto práci formulované a ich teoretické riešenie je predstavené za pomoci pôvodných algoritmov. Cieľom tejto práce je dané algoritmy riešiť s použitím matematických modelov zapísaných v optimalizačnom systéme Mathematical Programming Language (MPL). Grafy predstavujúce konkrétne úlohy sú vo forme matíc zadané do tabuľkového kalkulátora Microsoft Excel, kde sú ďalej transformované za pomoci makier, ktorých zdrojový kód je zapísaný vo Visual Basic for Applications (VBA). Použitím knižnice OptiMax je možné priame prepojenie zdrojového kódu z VBA s modelmi v MPL, ktorých riešenie sa opäť zapíše do MS Excel.Spomínané algoritmy sú úspešne implementované a prichádzajú s optimálnym riešením úlohy čínskeho poštára i úlohy obchodného cestujúceho.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses