Analýza hodnocení v tanečním sportu - Turek, Tomáš; Řezanková, Hana, 1956-; Pecáková, Iva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou týkající se hodnocení v tanečním sportu v kategorii Dospělí pro nejvyšší taneční soutěže pořádané v roce 2016 až 2018. Hlavním cílem práce je zjistit, zda existují porotci, kteří se výrazně odlišují od ostatních rozhodčích v hodnocení, což může být interpretováno jako záměrné ovlivňování výsledků některých tanečních párů. Tento problém je řešen pomocí základních statistických charakteristik, shlukové analýzy za pomoci hierarchického shlukování a vlastního algoritmu založeného na hlubší analýze hodnocení v jednotlivých tancích. Přínosem práce je praktická aplikace shlukové analýzy a užitečná interpretace výsledků u všech metod. Bylo zjištěno, že nejvhodnější metodou pro shlukování těchto porotců je metoda průměrné vazby spočtená manhattanskou vzdáleností. Z výsledků lze uvést to, že různé metody shodně označily přibližně deset porotců, kteří jsou podezřelí ze záměrného ovlivňování hodnocení tanečních párů.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses