Design UX v bankovním sektoru - případová studie - Navrátilová, Lucie (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem User experience a jeho designovým procesem při vytváření produktů orientovaných na uživatelskou přívětivost a použitelnost. Jejím cílem je zmapování současného designového procesu v prostředí České spořitelny, a.s., identifikace jeho slabých míst a návrh nového designového procesu UX, který tato slabá místa odstraní. Součástí je také návrh začlenění tohoto procesu do nového agilního fungování České spořitelny, a.s. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje popisu a definici UX, jeho přínosu pro společnost a také popisu rolí, které UX může obsahovat. Dalším tématem je rozbor vybraných designových procesů, jejich rozpad a popis jednotlivých fází, které celý proces tvoří. Součástí rozboru designových procesů je i výčet bodů, ve kterých se procesy navzájem liší. Posledním bodem v teoretické části je charakteristika agilního fungování. Praktická část popisuje společnost Česká spořitelna, a.s. a její agilní fungování. Dále se soustředí na zmapování současného UX designového procesu v bance. Součástí mapování a popisu procesu je také identifikaci slabých míst a rizik. Na základě znalosti různých designových přístupů z teoretické části a informací o současném procesu v bance je navržen nový UX designový proces, který identifikovaná slabá místa eliminuje. Dalším z bodů je návrh začlenění tohoto designového procesu do agilního fungování České spořitelny, a.s. Nový designový proces i návrh jeho začlenění do současného fungování je ověřen na reálném projektu a podroben kvalitativnímu výzkumu s jednotlivými členy agilního týmu a UX designéry.