Modely sezónních časových řad s ilustrací na datech o prodejích golfového příslušenství - Kadlecová, Michaela (2019)
Diplomová práce se zabývá modelováním sezónních časových řad a jeho ilustrací na reálné časové řadě. V práci jsou představeny jak regresní metody modelování sezónních časových řad, mezi které patří regrese s dummy proměnnými či regrese využívající Fourierovu bázi a TBATS, tak i metody používané zejména pro získání předpovědí časových řad jako jsou exponenciální vyrovnávání a ARIMA modely. Aplikace uvedených metod byla provedena v softwaru R a pro ilustraci byla využita sezónní časová řada objemů prodejů golfového příslušenství. Práce si klade za cíl sestavit kompilaci metod používaných pro analýzu sezónních časových řad, aplikovat tyto metody na empirickou časovou řadu a následně vyhodnotit kvalitu předpovědí jednotlivých metod.