Kvalita života obyvatel zemí Evropy - Hanuš, Pavel; Langhamrová, Jitka, 1958-; Nývlt, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Práce pojednává o životní úrovni a kvalitativních aspektech života obyvatel vybraných zemí Evropy. Úroveň kvality života na území jednotlivých států je zkoumána individuálně prostřednictvím složek, které nejvíce ovlivňují lidský rozvoj. Mezi zpracované oblasti práce patří dimenze zabývající se lidským zdravým, dostupností kvalitního vzdělání, materiálními životními podmínkami, mírou znečištění životního prostředí a lidskými právy. Práce si klade za cíl zanalyzovat životní úroveň a rozdíly v podmínkách občanů žijících v různých částech Evropy. Pomocí shlukové analýzy jsou evropské země rozděleny do tří shluků, pro které lze určit společné vlastnosti. Jako ekonomicky nejvyspělejší a z hlediska kvality života nejpřívětivější se jeví zpravidla státy Severní a Severozápadní Evropy, společně se Švýcarskem a Rakouskem. Ve většině srovnávaných oblastech vykazují nejlepších hodnocení, což z nich činí nejvhodnější místa k životu. Druhý shluk je tvořen státy Jižní a Jihozápadní Evropy, které jsou populačně početné a hospodářsky středně vyspělé. Životní úroveň těchto zemí by se dala charakterizovat jako středně dobrá, neboť jejich obyvatelé netrpí zvýšenou mírou materiální deprivace, a úroveň vzdělávání a zdravotní péče je na uspokojivé míře. Poslední skupinu utváří země ležící ve Východní a Střední Evropě, pro které je typická nižší míra kvality života. Souhrnným znakem těchto zemí je nižší úroveň lidských práv a svobod, pozvolnější hospodářský vývoj a nízká dostupnost kvalitní lékařské péče způsobená nedostatečnou vzdělaností obyvatelstva.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses